Amager Rugporter

1

När jag först la in privatimporten på Amager + Hornbeer trodde jag felaktigt att Amager Rugportern var en Røgporter. Så när vi hämtade ut den och min kollega (Som skulle ha en flaska) kommenterade "Men är den rökig, det trodde jag inte?", så kollade jag lite extra noga, och givetvis är det RÅG och inte RÖK vi snackar om!

Så när jag kom hem gav jag en flaska Rugporter en kvart i kylen, och sen var det till att prova!

Utseende: Mörk ogenomtränglig brun färg. Härligt kaffefärgat skum.

Doften: Lite sött, kaffe, men framförallt spannmål. Kan inte beskriva det närmare, förmodligen är det rågen som jag inte kan placera som just råg.

Smak: Bränd malt, spannmål/råg, kaffe, choklad, "kryddighet", lite salt, en markant bitterhet, lite lakrits, men framförallt en kraftig hetta av alkohol. Men inte den spritiga otrevliga utan den värmande, härliga.

Och jag måste säga att jag verkligen tycker om det här. En del av mitt omdöme är färgat av "betyg inom stil", för som en porter är den riktigt bra! Jag älskar de kraftiga smakerna, smaker som jag mer förknippar med Imperial Stouts. Mums!

Smakerna passar mina smaklökar så pass att jag ger en svag nia, och för att sätta det i perspektiv så är det bara en enda annan porter som fått så högt förut, och det var en två år lagrad Nøgne Ø Julenatt, vilket jag ser som ett specialfall.

Mums!

1