Whisky

Whisky, eller whiskey, tillverkas genom destillation av spannmål och lagras på fat, allra oftast på ekfat. Whiskyn får sin smak dels från destillationen, beroende på spannmål och andra faktorer och dels genom att den lagras. Ju längre den lagras ju mer smak får den från sitt fat.

 • Amerikansk whiskey

  Amerikansk whiskey tillverkas som namnet antyder i USA. Denna whisky tillverkas av jäst mäsk som destilleras, och delas upp i flera namngivna kategorier som regleras i lag.

  Antal produkter: 45
 • Kanadensisk whisky

  Den kanadensiska whiskyn är ofta lenare än andra whiskysorter, och uppfattas som lättdrucken. Den måste göras på maltad säd, och lagras minst tre år på små träfat.

  Antal produkter: 8
 • Irländsk whiskey

  Irländsk whiskey stavas med -ey på slutet sen senare delen av 1800-talet då skotsk whisky ansågs som lägre kvalitet, och man ville skilja sig från den. Trots att irländsk whiskey är stor på marknaden finns det bara tre destillerier på Irland.

  Antal produkter: 32
 • Japansk whisky

  Japan har fått sin whisky-kultur från Skottland, då grundarna av japans första destilleri, Yamazaki, hade fått sin inspiration och kunskap där.

  Antal produkter: 25
 • Skotsk whisky

  Skottland har över 90 destillerier och är världsledande på whisky. När man säger whisky menar man oftast skotsk, och i vissa engelsktalande länder säger man kort och gott "Scotch".

  Antal produkter: 1087
 • Annan whisky

  Whisky kan dock komma från hela världen, och denna kategori innehåller all whisky från övriga länder.

  Antal produkter: 53