Mousserande vin
Mousserande viner är vanliga viner som blivit kolsyrat. Det enklaste sättet att göra detta är på artificiell väg, men många av de finare producenterna väljer att göra det på det traditionella sättet, med en speciell jäsningsmetod som ger vinet en naturlig kolsyra, där vinet genomgår en andra jäsning i flaskan. Ett tredje sätt är den italienska "Charmat"-metoden, där den andra jäsningen sker i stora tankar och buteljeras under tryck.
Champagne
Mousserande vin från det franska området Champagne räknas ofta som det mest klassiska och fina. I folkmun används även namnet Champagne för mousserande viner från andra områden.
Cava
Cava är spanskt mousserande vin från ett specifikt område. Likheterna med Champagne är stora, men lyder under ett annat regelverk. Cavaområdet i Spanien utgörs av La Rioja, Navarra, Aragonien, Valencia samt Katalonien.
Spumante
Spumante (eller Spumanti) är italienskt mousserande vin.
Crémant
Crémant är en fransk beteckning på högkvalitativt mousserande vin. Franska regeringen har själv specificerat följande områden som får kalla sitt vin för just Crémant.
Sekt
Sekt är tyskt mousserande vin, där det mesta görs enligt Charmat-metoden, och en liten minoritet enligt det traditionella sättet.
Mousserande vin från USA
USA är en relativt stor producent av mousserande vin. Skillnaden ligger i lagar som i ursprungländerna reglerar hur länge vinet måste lagras och vilka druvtyper man får blanda.
Mousserande vin från Sydafrika
Sydafrikanskt mousserande vin har en egen beteckning: Cap Classique, och är gjort enligt den tradionella metoden.
Mousserande vin från Australien
Australien, som ett stort vinland, producerar även en stor mängd mousserande vin, både genom Charmat-metoden och det traditionella sättet.
Övrigt mousserande vin
Mousserande vin är dock inte begränsat endast till några specifika områden, utan kan komma från i stort sett vilken vinregion som helst.